В промишлеността в Германия един час труд струва средно 44 евро, включително

...
В промишлеността в Германия един час труд струва средно 44 евро, включително
Коментари Харесай

141% увеличение за 10 години и пак родният работник не отлепя от дъното

В индустрията в Германия един час труд коства приблизително 44 евро, в това число спомагателните разноски за осигуровки, гласят формалните данни на Федералната статистическа работа. От тях излиза, че в Германия се заплаща с 44 % повече, в сравнение с е междинното равнище в ЕС (30,50 евро), което подрежда страната на четвърто място в Общността.

И в областта на услугите разноските за труд в Германия - възлизащи на 38 евро на час - са по-високи с 26 % от междинното за Европейски Съюз ниво, т.е. тя заема шесто място измежду 27-те. Като цяло във връзка с разноските за труд Германия е на седмо място в Европейски Съюз - към този момент от години.

От данните на статистиците излиза наяве, че най-високи са разноските за труд в Люксембург - 50,70 евро на час, оттова нататък следват Дания, Белгия, Франция, Нидерландия и Швеция, написа DW. Най-ниските разноски за труд са в България - 8,20 евро на час.

За последните 10 години разноските за труд са се нараснали най-много в Източна Европа, сочи статистиката. Те са се повишили най-вече в България (със 141,2 процента), Румъния (със 131,7), Литва (със 122) и Латвия (със 103,3 на сто). Най-малък растеж е установен в Швеция (7,5 процента) и Италия (6,1). Гърция пък е единствената страна в Европейски Съюз, в която разноските за труд са намалели спрямо интервала преди 10 години - минус 7,6 %.

В съпоставяне с предходната година през 2022-а максимален растеж е маркиран в разноските за труд в България - 15,5 %, в Литва - 12,9 и в Румъния - 11,8. За Германия същият индикатор е 5,6 на 100, а приблизително за Европейски Съюз - 5,2 %, сочат данните на Федералната статистическа работа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР